sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Vähemmän tallattuja reittejä - enemmän omaa ääntä

Kuuntelin joulupäivänä radiosta Meeri Koutaniemen haastattelua. Jos joku ei vielä tiedä, Meeri on valokuvaaja,  jonka teokset palkittiin kuudessa sarjassa tämän vuoden "Vuoden lehtikuvat" -kilpailussa. Tämäkin on kiinnostavaa mutta minun huomioni haastattelussa kiinnittyi Meerin kommenttiin liittyen opiskelijoiden kannustamiseen. Meeriä pyydettiin nimittäin kommentoimaan opiskelujaan Tampereen Viestinnän, median ja teatterin yksikössä. Tämä menestynyt valokuvaaja peräänkuulutti kannustamista oman äänen löytämiseen ja toivoi, ettei opiskelijoille korostettaisi, miten kuuluu edetä ja tehdä. Polkuja tulisi olisi monenlaisia ja kaikki opiskelijoiden itsensä löydettävissä. Tai näin minä ainakin hänen viestinsä tulkitsin.

Tästä mieleeni tuli muuallakin  - niin akateemisessa ympäristössä kuin työelämässäkin  - vallitsevat erilaiset säännöstöt ja "urapolut". Tähän kuuluvat esimerkiksi tietynlainen strategiaprosessi, pp-esitys, projektisuunnitelma, lähdeluettelo, kokousmuistio, työhaastattelu, kehityskeskustelu jne.
Näillä halutaan toisaalta kuvata, miten kannattaa tehdä, jotta tulee hyväksytyksi siinä sosiaalisessa ympäristössä jossa kulloinkin opiskelija/työntekijä toimii ja toisaalta osoittaa, millä keinoilla tällä areenalla voi myös osoittaa asiantuntijuutta.

Tässä piilee mahdollisesti vaara. Olemassaoleva säännöstö, toimintamalli tai urapolku on voinut toimia tähän saakka - mutta eipä ehkä toimi enää. Eikä ainakaan uudista ympäristöä. Missä vaiheessa säännöstöt ja olettamat, nämä työelämän asiantuntijuuden osoittimet on sitten syytä kyseenalaistaa? Ja kenen toimesta?
Mitä tarkoittaa "oman äänen löytäminen" työelämässä tai tieteen kentällä? Olisiko niin, että oma ääni on mahdollista löytää vasta kun perusvire ja sointi ympäristöstä on riittävällä tavalla omaksuttu? Vai onko oikoreittiä?

Meeri mielestäni viittaa tähän oikoreittiin ja tulkitsen jopa niin, että liiaksi yleisten toimintamallien omaksuminen voi hidastaa tai jopa estää oman tien ja oman ilmaisun löytämistä. Vaikea sanoa mutta haluan ajatella niin, että oman äänen löytämiseen ja omaan ilmaisuun tulisi kannustaa paitsi taiteessa myös työelämässä  - ei siis ainakaan tuoda lisää ohjeita ja säännöstöjä ja liiaksi kahlitsevaa "ammattimaisuutta" työelämään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti